МЕТОДИКА КОНТРОЛЯ СОДЕРЖАНИЯ СИНТЕТИЧЕСКИХ КРАСИТЕЛЕЙ В ПИЩЕВОЙ ПРОДУКЦИИ

  • Е. И. Полянских Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены» https://orcid.org/0000-0003-1305-8837
  • Л. Л. Белышева Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены», https://orcid.org/0000-0002-7245-3776
  • Т. А. Федорова Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены» https://orcid.org/0000-0003-1813-3824
  • Е. В. Филатченкова Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены» https://orcid.org/0000-0002-4506-1021
  • Е. М. Плешак Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены» https://orcid.org/0000-0001-9628-6207
Ключевые слова: синтетические красители, ВЭЖХ, определение, экстракция, пищевая продукция

Аннотация

Разработана и валидирована методика одновременного определения 17 синтетических красителей (СК) (Е 102, Е 104, Е 110, Е 121, Е 122, Е 123, Е 124, Е 127, Е 128, Е 129, E 131, Е 132, Е 133, E 142, Е 143, Е 151, Е 155) в различных группах пищевой продукции, включая молочную продукцию и продукты с высоким содержанием белка. Методика характеризуется простотой, надежностью, высокой чувствительностью и может быть легко применима в аккредитованных лабораториях. Процедура основана на экстракции красителей из пищевой продукции водно-метанольным раствором аммиака, центрифугировании, декантировании, доведении рН экстракта до 7 и количественном определении методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с диодно-матричным детектированием. Для очистки экстрактов от липидов использовали гексан, молочные белки осаждали с помощью реактивов Карреза I, II. Хроматографическое разделение СК осуществлялось на обращенно-фазной колонке С18 (Zorbax XDB, 150 х 4,6 мм, 5,0 мкм) в режиме градиентного элюирования. Использовали подвижную фазу состава: А – 1,5 % раствор ацетата аммония, В – метанол : ацетонитрил (80 : 20). Предел количественного определения СК составил 1–10 мг/кг. Максимальная расширенная неопределенность полученных результатов не превысила 23% для каждого синтетического красителя

Литература

Bolotov V.M., Nechaev A.P., Sarafanova L.A. // Food dyes: classification, properties, analysis, application. SPb.: GIORD, 2007. 240 p. [in Russian].

Codex STAN 192-1994 Codex general standard for food additives (GSFA). Rome: FAO/WHO Codex Alimentarius Commission, 1995. 475 р.

European Parliament and Council Directive 94/36/EC of 30 June 1994 on Colors for Use in Foodstuffs // Official Journal of the European Communities, 1994. L. 237. P. 13.

Commission Regulation (EC) No. 884/2007 on Emergency Measures Suspending the Use of E 128 Red 2G as Food Colour // Official Journal of the European Union, 2007. L. 195. P. 8.

SanPiN. Requirements for food raw materials and food products. Hygienic standard. Indicators of safety and security for human food raw materials and food products. Approved by Ministry of Public Health of the Republic of Belarus, June 21, 2013 [in Russian].

TR CU 029/2012 Safety requirements for food additives, flavouring agents and processing aids. Eur. Econ. Comiss. Minsk: Gosstandart: BelGISS, 2014. 272 p. [in Russian].

Electronic Code of Federal Regulations e-CFR. https://ecfr.io/Title-21/cfr74_main (accessed 01.03.2019).

GOST [State Standard] 33406-2015. Production of alcoholic drinks, soft drinks and juice, flavoring additives. Determination of content of synthetic dyes by high-performance liquid chromatography. Minsk: Gosstandart, 2016. 16 p. [in Russian].

GOST [State Standard] 31504-2012. Milk and milk products. Determination of preservation agents and dyes by HPLC. Minsk: Gosstandart, 2015. 16 p. [in Russian].

MVI MN 2399-2005. Method of determining synthetic dyes in alcoholic and non-alcoholic drinks with high-performance liquid chromatography. Certificate of Attestation No. 380/2005 of 07.12.2005. Minsk: Repub. Scientific Practical Center of Hygiene, 2005. 15 p. [in Russian].

Instructions for use Reg. No. 108-1006, approved 05.01.2007. Method of determination of synthetic dyes in confectionery and bakery products, dairy products, juices, biologically active and food additives with HPLC. Minsk: Repub. Scientific Practical Center of Hygiene, 2005. 11 p. [in Russian].

de Araujo Siqueira Bento W., Lima B.P., Paim A.P.S. // Food Chemistry. 2015. V.183. P. 154. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.03.050.

Hong M.N., Suh H.J., Lee O.H., Chun H.S., Lee C. // Journal of International Scientific Publications: Agriculture and Food. 2014. V. 2. P. 68.

Kiseleva M.G., Pimenova V. V., Eller K. I. // Journal of Analytical Chemistry. 2003. V. 58. No. 7. P. 685. DOI: 10.1023/A:1024716322120

Vlase L., Muntean D., Cobzac S.C., Filip L. // Rev. Roum. Chim. 2014. V. 59. No. 9. P. 719.

Minioti K.S., Sakellariou C.F., Thomaidis N.S. // Anal. Chim. Acta. 2007. V. 583. No. 1. P. 103. DOI: 10.1016/j.aca.2006.10.002.

Mazdeh F.Z., Khorrami A.R., Moradi-Khatoonabadi Z. et al. // Trop. J. Pharm. Res. 2016. V. 15. No. 1. P. 173. DOI: http://dx.doi.org/10.4314/tjpr.v15i1.24.

Lehotay J., Pagáčiková D. // Journal of Liquid Chromatography and Related Technologies. 2015. V. 38. No. 5. P. 579. DOI: 10.1080/10826076.2014.922473.

Kirschbaum J., Krause C., Bruckner H. // Eur. Food Res. Technol. 2006. V. 222. No. 5. P. 572.

Kucharska M., Grabka J. // Talanta. 2010. V. 80. P. 1045. DOI: https://doi.org/10.1016/j.talanta.2009.09.032.

Опубликован
2019-05-16
Раздел
Химическая безопасность пищевой продукции