Методика контроля содержания свободной глутаминовой кислоты в пищевой продукции

  • Е. И. Полянских Республиканское унитарное предприятие "Научно-практический центр гигиены" http://orcid.org/0000-0003-1305-8837
  • Т. А. Федорова Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены», Минск, Республика Беларусь https://orcid.org/0000-0003-1813-3824
  • Л. Л. Белышева Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены», Минск, Республика Беларусь https://orcid.org/0000-0002-7245-3776
  • Н. В. Цемборевич Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр гигиены», Минск, Республика Беларусь https://orcid.org/0000-0002-9129-9313
Ключевые слова: глутаминовая кислота, ВЭЖХ, определение, экстракция, дериватизация, пищевая продукция.

Аннотация

Разработана и валидирована методика определения свободной, не связанной в белке глутаминовой кислоты (ГК) в различных группах пищевой продукции. Методика характеризуется простотой, надежностью, высокой чувствительностью, прошла метрологическую аттестацию и может быть применима в аккредитованных лабораториях РБ. Процедура основана на экстракции свободной, не связанной в белке ГК из пищевой продукции раствором соляной кислоты концентрацией 0,02 моль/дм3, центрифугировании, проведении реакции дериватизации ГК и количественном определении дериватизата методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с флуоресцентным детектированием. Хроматографическое определение ГК осуществлялось на обращенно-фазной колонке С18 (Eclips Plus C18, 100 мм х 4,6 мм, 3,5 мкм) в режиме градиентного элюирования. Использовали подвижную фазу состава: А – фосфатно-боратный буферный раствор с рН 8,2, В – метанол : ацетонитрил : дистиллированная вода (45:45:10 об.%). Диапазон количественного определения ГК составил 0,25 – 100 г/кг. Максимальная расширенная неопределенность полученных результатов не превысила 26,3%.

Литература

Mortensen A., et al. (2017). Re-evaluation of glutamic acid (E 620), sodium glutamate (E 621), potassium glutamate (E 622), calcium glutamate (E 623), ammonium glutamate (E 624), and magnesium glutamate (E 625) as food additives. EFSA Journal, 15(7), 90. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4910

TR CU (Technical Regulation) 029/2012. Safety requirements for food additives, flavouring agents and processing aids. Minsk: Gosstandart, 2014. 272 p. (in Russ.).

MVI MN 1363-2000. Method of determining amino acids in food by high-performance liquid chromatography. Minsk: Repub. Scientific Practical Center for Expert Assessment of Food Quality and Safety, 2000. 23 p. (in Russ.).

GOST (State Standard) 32195-2013 (ISO 13903:2005). Feed, compound feed. Method for determining the content of amino acids. Minsk: Gosstandart, 2016. 24 p. (in Russ.).

GOST (State Standard) 34230-2017. Juice products. Determination of free amino acids by high performance liquid chromatography. Minsk: Gosstandart, 2019. 20 p. (in Russ.).

GOST (State Standard) 3448-2018. Meat and meat products. Method for determination of L-(+)-glutamic acid. Minsk: Gosstandart, 2019. 20 p. (in Russ.).

Rudenko, A.O., Kartsova, L.A., Snarskiy, S.I. (2010). High performance liquid chromatography determination of the major amino acids in complex biological objects using phenylisothiocyanate derivatization. Sorbtsionnye i Khromatograficheskie Protsessy = Sorption and chromatography processes, 10(2), 223–230 (in Russ.).

Tsvetkova, D., Pencheva, I., Obreshkova, D. (2010). Identification and determination of L-glutamic acid and L-arginine by HPLC in food identification and determination of L-glutamic acid and L-arginine by HPLC in food additives. Acta Pharmaceutica Sciencia, 52(2), 219–228.

Stepanov, K.V., Pirogov, A.V., Dikunetz, M.A., Shpigun, O.A. (2005). A technique of synthesis of amino acid phenylthiohydantoines for the quantitative protein compositional analysis using capillary electrophoresis. Vestnik Moskovskogo universiteta. Seriya 2. Khimiya = Moscow University Chemistry Bulletin, 46(6), 395–399 (in Russ.).

Chernobrovkin, M.G., Kol'tsova, N.V., Shepelev, B.N. (2004). Determination of amino acids in the drug "Eltacin". Pharmacy, 53(5), 18–20 (in Russ.).

Beketov, V.I., Voronina, R.D., Zorov, N.B. (2012). Fluorimetric determination of amino acids and photochemical stability of the products of their reaction with orto-phthalic aldehyde under irradiation of а high-power pulsed laser. Vestnik Moskovskogo universiteta. Seriya 2. Khimiya = Moscow University Chemistry Bulletin, 53(4), 228–233 (in Russ.).

Jajic, I., Krstovic, S., Glamocic, D., Jaksic, S., Abramovic, B. (2013). Validation of an HPLC method for the determination of amino acids in feed. Journal of the Serbian Chemical Society, 78(6), 839–850. https://doi.org/10.2298/JSC120712144J

Gatte, R., Gioia, M.G, Di Pieta, A. M. (2002). Phanquenone: a useful fluorescent pre-chromatographic derivatization reagent for liquid chromatographic analyses of aminoacid dosage form. Analytica Chimica Acta. 1(2), 11–20. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(02)01011-5

Krishna, V.N., et al. (2010). Analysis of monosodium L-Glutamate in food products by High-Performance thin layer chromatography. Journal Young Pharm, 2(3), 297–300. https://doi.org/10.4103/0975-1483.66795

Afraa, A, Mounir, A, Zaid, A (2013). Colorimetric determination of monosodium glutamate in food samples using L-glutamate oxidase. Clinical Journal of Applied and Environmental Biology, 19(6), 1069–1072. http://dx.doi.org/10.3724/SP.J.1145.2013.01069

STB ISO 5725-2-2002 Accuracy (correctness and precision) of measurement methods and results in 6 hours - Part 2: The main method for determining the repeatability and reproducibility of the standard method of determination. Minsk: Gosstandart, 2002. 42 p. (in Russ.).

STB ISO 5725-3-2002 Accuracy (correctness and precision) of measurement methods and results in 6 hours - Part 3: Intermediate indicators of precision of a standard measurement method. Minsk: Gosstandart, 2002. 36 p. (in Russ.).

STB ISO 5725-4-2002 Accuracy (correctness and precision) of measurement methods and results in 6 hours - Part 4: Basic methods for determining the correctness of the standard method of determination. Minsk: Gosstandart, 2019. 32 p. (in Russ.).

STB ISO 5725-6-2002 Accuracy (correctness and precision) of measurement methods and results. Part 6. Using precision values in practice. Minsk: Gosstandart, 2002. 48 p. (in Russ.).

GOST 8.010-2013 State System for Ensuring the Uniformity of Measurements (GSI). Measurement techniques. Basic provisions. Moscow: Standartinformt, 2019. 20 p. (in Russ.).

STB ISO 21748-2019 Guidelines for the use of estimates of repeatability, reproducibility and correctness in the evaluation of measurement uncertainty. Minsk: Gosstandart, 2019. 40 p. (in Russ.).

Опубликован
2022-12-11
Как цитировать
Полянских, Е. И., Федорова, Т. А., Белышева, Л. Л., & Цемборевич, Н. В. (2022). Методика контроля содержания свободной глутаминовой кислоты в пищевой продукции. Химическая безопасность, 6(2), 199 - 214. https://doi.org/10.25514/CHS.2022.2.23013
Раздел
Химическая безопасность пищевой продукции